Víctor Climent (Compromís per Pego): «Crec que l’aposta per activar les vivendes del poble pot ser determinant» Víctor Climent (Compromís per Pego): «Crec que l’aposta per activar les vivendes del poble pot ser determinant»
LaMarinaAlta.com
Buscador

Víctor Climent (Compromís per Pego): «Crec que l’aposta per activar les vivendes del poble pot ser determinant»

26 de mayo de 2023 - 13:00

Compromís per Pego fue la segunda fuerza más votada en la localidad en las anteriores elecciones municipales de 2019. Lograron 1.507 votos y a raíz de estos resultados consiguieron cinco regidores.

Para incurrir a las elecciones municipales de 2023, la formación valencianista pegolina ha escogido como candidato a la alcaldía a Víctor Climent, quien ha labrado la experiencia de cuatro años en la corporación municipal. Hablamos con él en esta entrevista para LaMarinaAlta.com para que desvele su opinión sobre el Pego actual y qué quiere para el municipio de los próximos años.

PREGUNTA. ¿Por qué cree que los vecinos de Pego tienen que votarle a usted para ser el alcalde de su municipio durante los próximos 4 años?

RESPUESTA. Durant el temps que he estat implicat en la política municipal de Pego he exercit com a secretari local del col·lectiu durant 4 anys i 4 més com a regidor a l’oposició. Esta experiència m’ha donat una visió àmplia sobre el funcionament de l’Ajuntament i sobre com gestionar equips de treball, una experiència fonamental per poder governar amb solvència el nostre consistori. I el més important de tot és el projecte de poble que hem anat forjant estos anys per fer de Pego un lloc d’oportunitats i de qualitat de vida.

P. ¿Cómo valora la gestión del equipo de gobierno realizada en los últimos 4 años?

R. Pense que és un sentir general en la població que Pego no s’ha mogut del lloc on estava fa 10 anys, hi ha una sensació de paràlisi i falta de visió de futur. En els últims 4 anys no hem vist cap política que ens permeta veure quin és el model de poble cap on volem avançar. Hem vist molt d’asfaltat de carrers innecessari, això sí. També, sabem que han dedicat molt d’esforç a tirar endavant la macrourbanització de Pego-Golf, però això forma part d’una altra època i no té viabilitat econòmica, legal o mediambiental.

P. VIVIENDA. ¿Qué proponen para facilitar el acceso a la vivienda de los más jóvenes y de las personas con rentas bajas?

R. Poc s’ha parlat a Pego els últims anys de vivenda. En el nostre programa electoral hem treballat per que esta siga la gran aposta de la pròxima legislatura. No podem quedar-nos parats quan no hi ha cap vivenda de lloguer disponible a pesar que el poble estiga ple de cases buides. Com fem per a què els nostres joves s’emancipen o es queden a viure al poble si no tenen una casa on viure? Nosaltres plantegem tres mesures ambicioses i perfectament viables per incrementar la disponibilitat d’habitatge i assegurar preus assequibles.

D'una banda, crear una borsa de vivendes buides gestionada per l’Ajuntament. Aquells propietaris que no vulguen arriscar-se a llogar la seua vivenda, podran cedir-la a l’Ajuntament. El consistori traurà esta vivenda a lloguer a un preu assequible i, a canvi, assegurarà al propietari el cobrament de les rendes mensuals.

D'altra un Parc Municipal de Vivenda Pública. Utilitzarem tots els mitjans legals disponibles per adquirir vivendes ja existents al municipi. Per exemple, les vivendes de la SAREB o a través d’un conveni amb la Conselleria competent per exercir el dret de tanteig i retracte.

I, per últim, ajudes a la rehabilitació d’habitatges. Com ja fan altres municipis, amb la col·laboració d’altres institucions supramunicipals, posarem a disposició del veïnat una línia d’ajudes a la rehabilitació de vivendes del municipi per a poder ser habitades.

P. TURISMO. ¿Qué modelo turístico quieren para Pego?

R. El turisme és un sector econòmic en creixement al nostre poble, vinculat a la influència dels grans nuclis turístics de la comarca, com Dénia o Xàbia. Nosaltres volem apostar per un visitant que valore i respecte els nostres recursos naturals i estil de vida, enfront del model massificat d’altres indrets de la comarca que comporta altres problemes associats. Per això, la nostra aposta són models com el turisme esportiu o l’ornitològic.

És molt important que planifiquem, tenint en compte l’experiència d’altres llocs amb una llarga experiència en el sector per tal d’aprendre dels encerts i no caure en els mateixos errors. El turisme ha de servir per generar oportunitats a la població local i no causar més problemes dels que soluciona.

P. MEDIO AMBIENTE Y SOSTENIBILIDAD. Tras el horrible incendio del pasado agosto, ¿qué medidas plantean para proteger las montañas que rodean el municipio?

R. El primer és aplicar el pla de prevenció d'incendis vigent al municipi. Hem de posar la mirada en les nostres muntanyes i gestionar-les per tal d’evitar una catàstrofe d’eixes dimensions en el futur. Comptant amb la col·laboració amb la Conselleria de Mediambient, hem de dur a terme accions de prevenció efectives, com la d’afavorir les explotacions agrícoles i ramaderes en llocs estratègics per a l’expansió del foc.

Després, dintre de les competències pròpiament municipals caldria controlar les construccions il·legals en terreny forestal i assegurar els perímetres de protecció de cases i urbanitzacions a les muntanyes.

P. CULTURA. ¿Qué acciones culturales cree que son más importantes y necesarias para Pego?

R. Pego és un poble que rebossa de cultura de la mà del seu teixit associatiu, que és molt actiu i dinàmic. Des de l’Ajuntament podem jugar un paper molt important coordinant tota esta activitat per crear una Agenda Cultural Municipal accessible i coherent. Per això proposarem la creació d’un Consell de Cultura on participen tots els agents implicats.

Per una altra banda, cal reubicar i reorganitzar els recursos culturals dels quals disposa l’Ajuntament. No pot ser que tinguem 3 museus al poble i siga impossible accedir a ells, no tinguen un horari fix, per falta de personal.

També ens hem posat com a repte, començar amb la rehabilitació del Teatre Municipal, un edifici emblemàtic, molt utilitzat per tota la població, que es troba molt deteriorat.

P. INFRAESTRUCTURAS. ¿Qué infraestructuras considera que son más necesarias para su municipio?

R. En primer lloc, com he dit abans, el Teatre Municipal ha de ser la pròxima gran obra que ha de dur a terme el nostre Ajuntament. Per eixe edifici passen les escoles, falles, grups de teatre, músics... que l’omplin de cultura cada cap de setmana perquè tots els pegolins i pegolines puguen gaudir-ne.

En segon lloc, i no menys important, les altres dos infraestructures que caldrà impulsar seran la creació d’un Centre de Dia i l’ampliació i modernització de la Residència d’ancians. Treballarem al costat de la Conselleria de Serveis Socials perquè estos dos projectes puguen ser una realitat com més prompte millor.

Finalment, haurem de seguir treballant junt amb les escoles per a identificar i elaborar nous projectes de millorar d’infraestructures en el mar del Pla Edificant.

P. SERVICIOS SOCIALES. ¿Cómo cree que deberían mejorar los Servicios Sociales de Pego?

R. La qualitat de vida d’un poble és mesura, també, per la capacitat que té per a protegir aquelles persones que no tenen els mitjans propis per a fer-ho pel seu compte. És per això que volem un serveis socials forts, que cobrisquen cada vegada més i millor les necessitats de la gent més vulnerable.

Una de les noves cobertures que volem incloure són les especialitats mèdiques d’odontologia (dentista) o oftalmologia (problemes de visió) per a les persones amb pocs recursos.

Igualment, necessitem uns serveis socials més eficients i amb recursos suficients per garantir una tramitació àgil de prestacions com la dependència. Treballarem de la mà del personal tècnic de la Mancomunitat per trobar les millors solucions organitzatives.

També volem impulsar plans d’acció per a l’erradicació de la violència de gènere o contra el col·lectiu LGTBIQ+ en la població adolescent, per tal de construir una societat més igualitària des de la base.

P. URBANISMO. ¿Cómo debe ser el futuro urbanístico de Pego? ¿Qué medidas plantean en esta materia?

R. Durant molt de temps hem confós la gestió urbanística amb l’ocupació de cada vegada més espai natural, però l’urbanisme no és això. Pego té al voltant de 3 milions de metres quadrats de superfície urbana pendent de ser construïda dins el nucli històric (Calvari, Verdales...), així com en les diferents urbanitzacions (MontePego, Penya Rotja, MonteMostalla...). Nosaltres apostem pel desenvolupament urbà dins d’estos terrenys abans d’ocupar nous espais dedicats actualment a l’agricultura o la vida silvestre. Creiem que és el més racional i el que és més econòmic: aprofitar allò que tenim. És per això que ens sorprèn com el PSOE i el PP aposten per Pego-Golf, que planteja la construcció de 1300 vivendes més junt amb un camp de Golf.

En eixa línia, volem apostar per la reforma de les vivendes buides ja existents al poble, amb ajudes públiques que incentiven als seus propietaris a dur a terme este tipus d’obra.

També considerem prioritari abordar la situació de les parcel·les desocupades al polígon industrial, donant facilitats perquè s’hi instal·len empreses en elles a través de tots els instruments de què disposa l’Ajuntament en matèria urbanística. Hem d’aprofitar l’oportunitat que ens ofereix el nou accés a l’autopista al sud d’Oliva per a potenciar el sector industrial local.

Quan parlem d’urbanisme estem parlant de moltes més coses. Compromís per Pego aposta per un nucli urbà més amable amb les persones, amb uns carrers més segurs on es prioritzen les persones que van a peu, amb molts més espais d’ombra per a suportar els mesos cada vegada més durs de l’estiu o amb més serveis als espais públics, com banys.

P. ¿Qué es lo que más necesita Pego? ¿Cuál es la medida más importante de su programa que llevarán a cabo si gobiernan?

R. Pego necessita oportunitats laborals i d’habitatge per a poder seguir sent un poble i actiu. Per això nosaltres portem en el nostre programa mesures d’activació econòmica en tots els sectors i un pla de xoc per la vivenda.

No hi han solucions màgiques ni úniques a les problemàtiques d’un poble, però crec que l’aposta per activar les vivendes del poble pot ser determinant per millorar l’estètica del poble, potenciar les empreses locals relacionades amb la construcció i, sobretot, garantir a la joventut l’oportunitat d’emancipar-se i contruir una família al seu poble.

Deja un comentario

    5.430
    1.669