Smoking Souls explica con todo detalle por qué acusó al Ayuntamiento de Elx de cancelar su concierto Smoking Souls explica con todo detalle por qué acusó al Ayuntamiento de Elx de cancelar su concierto
LaMarinaAlta.com
Buscador

Smoking Souls explica con todo detalle por qué acusó al Ayuntamiento de Elx de cancelar su concierto

26 de julio de 2023 - 09:53

El lunes, la banda pegolina Smoking Solus denunciaba a través de sus redes sociales que el gobierno de la ciudad de Elx, del Partido Popular y Vox, había cancelado uno de sus conciertos en la ciudad para este verano. «Quina tristor i quina ràbia», añadían. Los de Pego debían tocar en Les Nits de l'Hort de Baix d'Elx, un festival previsto para el próximo 9 de agosto.

El grupo recibió una oleada de apoyo y ánimo en los comentarios de sus publicaciones de compañeros de profesión, unidos a su protesta contra la «censura a la cultura i la música en valencià» que es a lo que achacan esta cancelación en numerosos tuits de respuesta. Xavi Sarrià, Panxo, Cesk Freixas, Kela o el grupo Cactus son algunos de los que han mostrado su respaldo, además de políticos valencianos como Joan Baldoví.

Sin embargo, el Ayuntamniento de Elx no tardó en responder, por la misma vía, las redes sociales, y a través de un comunicado en su página web, negando que hubiesen cancelado algún concierto de la banda e instando al grupo a hacer público el contrato que así lo corroboraría. Además, pidieron a los de Pego que eliminaran el mensaje que habían difundido, de no ser así, «podrán tomarse acciones legales contra el autor, y aquellos que contribuyan a su redifusión».

La confusión en un primer momento vino dada por el nombre del festival en el que iban a tocar, que se difundió y al que el Ayuntamiento hizo referencia. Las redes y medios de comunicación hablaban de un Palmeral Fest, ya que en internet constaba el enlace a una página web de venta de entradas de dicho concierto para participar en esta cita, aunque poco más se podía encontrar, salvo un festival con el mismo nombre llevado a cabo en Orihuela el año anterior.

Desde el primer tuit pasaron horas de apoyo a la banda, y también de negación por parte de otros, hasta que Smoking Souls se pronunció anoche mediante un comunicado que rompía su silencio y explicaba la situación de vulnerabilidad a la que se enfrentan artistas y grupos musicales hasta que la contratación de un bolo se hace efectiva del todo.

En el comunicado, los de Pego explican que consiguieron la confirmación de la actuación mediante el agente de zona con el que trabajan, la empresa Pro21cultural, y que la recibieron por escrito el pasado 22 de mayo. Después de las elecciones municipales, y una vez entrados en el gobierno de Elx los populares y la ultraderecha, asegura la banda, se produjo un «silencio administrativo», hasta que el 24 de julio el consistorio ilicitano hizo público el cartel de la propuesta cultural donde debían actuar y fue entonces cuando se enteraron de que su concierto no aparecía anunciado. «Habiendo cero representación de grupos en nuestra lengua en ningún día», denuncia Smoking Souls.

Por último, el grupo pegolí aprovecha en su comunicado para denunciar la «postergación al máximo de la firma del contrato» en este tipo de contrataciones que se inician normalmente de forma verbal o por otras vías telemáticas, dejando a los artistas, como se ha dicho, en una situación de indefensión esperando a finalizar el proceso con éxito.

A continuación se reproduce el comunicado de Smoking Souls al completo:

Hola a totes i a tots. Som Smoking Souls, un grup de Pego (Marina Alta, País Valencià) que fem música en la llengua en la que ens van parir, que és també la llengua en la que somiem, estimem, reneguem i vivim. Amb 12 anys de trajectoria recorrent tot el nostre territori de nord a sud i arreu de l'Estat espanyol i amb una incursió a terres mexicanes. Ens dediquem a la música professionalment, amb uns valors compromesos amb la cultura, l'horitzontalitat, les llibertats i el suport als moviments socials.

Davant les reaccions a les xarxes per part del nou equip de govern de l'Ajuntament d'Elx de resultes del nostre darrer tuit, Smoking Souls volem fer les segúents consideracions:

1. En el difícil ecosistema de la música a l'Estat espanyol, la gestió de la contractació de concerts en directe és un dels aspectes més complicats de tota la cadena de valor. A grans trets, aquesta gestió implica uns procediments previs que es dilaten en el temps i acaben en la signatura de contractes per donar pas a la producció de l'esdeveniment i, finalment, la tan esperada actuació. Hi intervenen negociacions diverses i agents diversos, reserves de dates, ajustos de calendaris i, finalment, confirmacions telefòniques i també per mitjans escrits. D'aquesta última manera és com Smoking Souls, a través de la nostra oficina de contractació de directes PPF, va obtenir la confirmació de l'actuació mitjancant un agent de zona/intermediari, en aquest cas l'empresa Pro21cultural. La confirmació del concert a Les Nits de L'Hort de Baix d'Elx el dia 9 d'agost, doncs, l'obtenim per escrit el 22 de maig de mans de Pro21cultural. És en aquest moment quan s'inicia el procés administratiu per a la contractació del concert.

2. Són públics i notoris els resultats de les eleccions municipals i autonomiques al País Valencià del passat 28 de maig. Pel cas que ens ocupa, d'ençà de la celebració de les eleccions i de la constitució dels nous ajuntaments (en el cas d'Elx, amb canvi d'equip de govern inclos), el procés administratiu per a la contractació del concert ha quedat en punt mort i en silenci administratiu per part del nou consistori. No obstant sabem que l'agent de zona responsable de la contractació del concert (Pro21cultural) ha intentat arribar a les persones responsables de la gestió de la programació musical per diverses vies sense èxit. Finalment, ahir 24 de juliol, ens vam assabentar que des de l'Ajuntament d'Elx s'ha fet pública la programació de Les Nits de l'Hort de Baix i el nostre concert no hi apareix, (havent zero representació de grups en la nostra llengua en cap dels dies) sense cap tipus de notificació ni explicació previes.

3. Un cop de Google rápid ens permet trobar la programació de Les Nits de l'Hort de Baix el 2021 i el 2022, amb actuacions programades a través del mateix agent de zona que en el nostre cas. El 2021 hi actuaren en nits consecutives i sota l'epígraf de “bandes en valencia” (SIC) els respectadíssims Tardor i El Diluvi. El 2022, i també a través de la gestió del mateix agent de zona, Les Nits de I'Hort de Baix programaren una nit amb un cartell doble que incloía els reputadíssims artistes La Fúmiga i Maluks, sense llegenda de “en valencia” en aquest cas. És evident que el canvi de color polític en la corporació municipal d'Elx de resultes de les eleccions del 28 de maig ha afectat el concert que teníem confirmat per la programació del 2023, engegada fa mesos, i la contractació de la qual, Smoking Souls i la nostra oficina tenim confirmació per escrit a través de Pro21cultural el 22 de maig.

4. Davant dels fets succeïts, volem posar el focus en visibilitzar la dinàmica precària en la que ens movem molts grups de música i equips técnics en quant a la contractació de concerts. Les persones, administracions o entitats que ens contracten aparaulen els espectacles de manera verbal o per altres vies telemàtiques, postergant al màxim la firma d'un contracte i deixant-nos en una situació de vulnerabilitat. Per desgràcia, aixà és una situació normalitzada per a les treballadores i els treballadors de la música que ens obliga a reservar dates congelantles a les agendes sense garanties i amb acords febles poc vinculants. I aquesta situació s'ha vist agreujada pels resultats electorals.

Des d'ací volem agrair la ràpida i contundent solidaritat de col·lectius socials i culturals, grups, músics i músiques i d'amants de la música i la llibertat d'arreu del País Valencià i més enllà. Amb aquesta nova mostra de solidaritat i recolzament, els treballadors i les treballadores de la cultura ens sentim menys fràgils i menys sols. Convidem als responsables polítics a programar música i cultura enla nostra llengua a les seues festes. Entre totes, tot.

Una abraçada enorme! Estima la música, odia el feixisme!

Deja un comentario

    5.430
    1.669