Juan Carlos Mut (Reiniciem Benissa): «Este domingo 28 podemos elegir una Benissa del futuro en la que todos tengamos cabida» Juan Carlos Mut (Reiniciem Benissa): «Este domingo 28 podemos elegir una Benissa del futuro en la que todos tengamos cabida»
LaMarinaAlta.com
Buscador

Juan Carlos Mut (Reiniciem Benissa): «Este domingo 28 podemos elegir una Benissa del futuro en la que todos tengamos cabida»

24 de mayo de 2023 - 07:00

Juan Carlos Mut lidera Reiniciem Benissa, el partido independiente que en 2019 logro 1.136 votos (el 25,94 %) y obtuvo 5 concejales, convirtiéndose en la segunda fuerza más votada y el líder de la oposición en el Ayuntamiento de Benissa. Con motivo de las elecciones municipales del próximo 28 de mayo, lamarinaalta.com entrevista a su candidato a la alcaldía, Juan Carlos Mut.

PREGUNTA. ¿Por qué cree que los vecinos de Benissa tienen que votarle a usted para ser el alcalde de su municipio durante los próximos 4 años?

RESPUESTA. El veïnat de Benissa és lliure de votar a qui vullga, (encara em costa un poc demanar el vot). Ara bé, el que sí que puc dir-li al poble de Benissa és que puc aportar una visió humil, treballadora i inclusiva a la direcció del nostre Ajuntament. Tindre en compte des del barri més cèntric fins a l’última partida a l’hora de veure el nostre terme i les seues necessitats.
Vaja, si governem, ho lideraré amb trellat, una cosa tan senzilla i alhora tan necessària.

P. ¿Cómo valora la gestión del equipo de gobierno realizada en los últimos 4 años?

R. La gestió de l’equip de govern durant esta legislatura em causa tristesa, sincerament. Quan pense la quantitat de diners utilitzats, sense cap direcció ni full de ruta, i sobretot, sense tindre una visió global i sense valorar el conjunt i necessitats del poble i de la seua població. Doncs això, tristor.

Per això crec que el pròxim diumenge la gent té la possibilitat de capgirar esta situació. El diumenge 28 podem decidir que, quan mirem a la Benissa del futur, totes tinguem cabuda, que de segur ens farà sentir molta més alegria.

Hablemos un poco de las propuestas que han planteado en esta campaña electoral...

P. VIVIENDA. ¿Qué proponen para facilitar el acceso a la vivienda de los más jóvenes y de las personas con rentas bajas?

R. Com que l’objectiu és facilitar l’habitatge, el primer que caldrà fer és treballar per a facilitar la comunicació entre qui busque casa, i qui n’oferisca. Ens trobem clarament en una crisi d’habitatge: sense anar més lluny, a Benissa, quasi la meitat de les cases estan buides i els preus de mercat estan més dirigits al turisme que a viure de forma permanent al poble.

Ara mateix, les administracions supramunicipals ja compten amb eines per a millorar la situació, com el Decret llei 6/2020 dret de tanteig i retracte, el reglament d’habitatges buits i deshabitats de la Generalitat Valenciana, o coordinar-nos amb la Conselleria d’Habitatge per a la compra de pisos propietat de la SAREB que hi ha al nostre poble perquè passen a formar part del parc d’habitatge públic de lloguer.

I, per descomptat, un treball des de l’Ajuntament exclusivament coordinat per a la creació d'un parc local d’habitatge. Amb planificació, i fent també ús de les eines anomenades abans, es poden adquirir immobles per a esta finalitat, de manera que ajude a cobrir la demanda d’habitatge dels benissers i benisseres.

P. TURISMO. ¿Qué modelo turístico quieren para Benissa?

R. Entenem que el turisme és la imatge que donem al món, però no podem convertir aquesta aparença en el pilar econòmic del poble.

Sabem que Benissa és un poble molt amable amb qui ens visita, i està clar, ens trobem en un paratge privilegiat. Ara bé, tot i les seues precioses cales i meravelloses muntanyes, Benissa és molt més que tot això, i més que un model turístic, el que plantegem és un model de poble amb el turisme com una pota més.

L'activitat turística pot ser un suport que aporte estabilitat, però no pot ser el seu pilar fonamental. No podem perdre de vista el que som, on arribem i el que els nostres recursos poden sostindre.

p. TRANSPORTES. ¿Cree que Benissa es un municipio con un buen transporte público urbano?

R. No, patim una evident falta de transport públic. Viure a Benissa implica una alta dependència del vehicle privat, deixant sense oportunitats de mobilitat a gent jove, gent gran i persones que no tenen cotxe propi.

S’haguera pogut aplicar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que fa 4 anys que està redactat, però probablement està oblidat en algun caixó a pesar de la nostra insistència a recuperar-lo. Ara quan tornem, el reprendrem nosaltres.

Cal reforçar i millorar el servei del Benibús, instaurat per Reiniciem Benissa en 2018, i cobrir més necessitats, com la zona del Polígon Industrial de la Pedrera, el cementiri, així com ampliar els horaris perquè resulte més útil.

També cal adequar les parades d’autobús, perquè tractant-se d’un servei tan valorat per la ciutadania, és important promoure el seu ús i facilitar el seu accés a tota la gent.

P. INFRAESTRUCTURAS. ¿Qué infraestructuras considera que son más necesarias para su municipio?

R. Ara mateix, la infraestructura més necessària a Benissa és un centre de dia per a les nostres persones grans. La societat cada vegada és més major, tenim una esperança de vida més elevada i el nostre poble no és una excepció. Són moltes les famílies que han de desplaçar a la seua gent major a municipis de la comarca perquè puguen tindre una bona atenció i això no pot continuar.

L’actual equip del govern del Partit Popular volia posar a la gent major de Benissa en una cotxera que dona al nord (evidentment no ho varem permetre) i ara vol enviar-la directament a una zona de la residència d’acians i això també és inadmisible. La gent major de Benissa es mereix el millor tracte que l’ajuntament puga oferir-li, i per això es fa necessària la creació d’un centre de dia públic en la propera legislatura.

Benissa també necessita un espai polivalent digne per als concerts de la banda, de la coral, de les colles i per a les actuacions que organitzen els col·lectius festers. Se n’han fet de noves i cap d’elles ha cobert les necessitats que té el poble.

Som conscients de la dificultat que suposa la creació d’aquestes infraestructures, però són necessàries i cal un esforç o la recerca de fons supramunicipals per a fer-les realitat.

P. SERVICIOS SOCIALES. ¿Cómo cree que deberían mejorar los Servicios Sociales de Benissa?

R. La situació econòmica actual és molt complexa, a més a més, el nostre model afavoreix la precarietat. Hem de procurar millorar les condicions socio-laborals per tal que la gent no necessite els serveis socials, però si ho fan, que aquests tinguen tots els mitjans i l’ajuda necessària per no deixar a ningú enrere.

P. URBANISMO. ¿Cómo debe ser el futuro urbanístico de Benissa? ¿Qué medidas plantean en esta materia?

R. El nostre territori, la zona costanera en concret, és un bon exemple d’un desenvolupament urbanístic no sostingut i basat en l’enriquiment ràpid de les empreses del sector i que ha provocat una saturació immobiliària d’una zona que no compta amb serveis tan bàsics com el clavegueram, per exemple.

Alhora, Benissa és un dels municipis de tot l’estat amb major nombre de cases buides. Cert és que moltes d’elles són segona residència o d’ús turístic, però també ho és que moltes altres estan en situació de semi abandonament o que moltes de les finques projectades al casc urbà durant la bambolla urbanística hui són només estructures oblidades.

La construcció a Benissa deu enfocar-se cap a la rehabilitació de les cases ja existents, mentre que les zones amb major valor ecològic, natural i paisajístic han de ser preservades. Els recursos (l’aigua, el sol o els serveis) són limitats, necessitem un model de desenvolupament sostenible i respectuós amb el medi natural.

P. ¿Qué es lo que más necesita Benissa? ¿Cuál es la medida más importante de su programa que llevarán a cabo si gobiernan?

R. Benissa necessita, sobretot, estar ben governada. Els governs populars ens han portat negligències urbanístiques que estan suposant tota una série de sentències en contra de l’ajuntament que ha pagat i pagarà el poble amb els diners que s’obtenen dels seus impostos. Tota la seua gestió se centra en uns pocs àmbits mentre la resta que desatesos.

Hem de revertir eixa situació i treballarem a partir de 4 eixos molt clars que hem d’afrontar com a govern i com a societat en els pròxims anys:

1. Volem una Benissa Verda que lluite contra el canvi climàtic i les altes temperatures, és necessari multiplicar les zones d’ombra, hem de treballar per la instal·lació de plaques solars als edificis públics, impulsar una cooperativa energètica per ser sostenibles i estalviar als i les benisseres en la factura de la llum. No pot ser que el govern del Partit Popular haja signat un contracte amb Iberdrola quan més cara estava la llum i que en els pròxims anys tinguem un sobrecost de 2,4 milions d’euros en la factura de la llum i que ho hàgem de pagar tots. També molt important preparar el poble contra els incendis després de tanta sequera. I per descomptat fer les gestions que calguen per a frenar la construcció de l’últim espai verd a la costa que ens queda als i les benisseres. Els ciutadans han de tindre clar que si torna el govern del PP i CIBE acabara construint-se.

2. Cuidem els barris i partides. Els nostres carrers i camins estan abandonats, hem de recuperar un poble que done gust ser passejat. Seguir activant la vida als barris, com ja vam començar quan vam governar, calen més espais comuns, més zones esportives, més verd i més pàrquings. També tenim el repte de la nova Avinguda País Valencià, hem de ser capaços d’entre totes i tots pensar com cosir les dues parts del poble on les persones i el seu dia a dia estiguen al centre del debat.

3. Volem que Benissa siga la capital del benestar. Com hem dit abans és urgent i importantíssim que no passe d’aquesta legislatura l’obertura d’un centre de dia per als nostres majors. Necessitem recuperar la cultura d’associacionisme que hi havia a Benissa, en aquesta legislatura han ignorat per complet als col·lectius que desinteressadament fan un paper crucial al nostre poble, ho sabem perquè hem format i formem part de moltes d’elles. Obrirem l’Ajuntament i entre totes i tots farem de nou un poble amb una programació atractiva.

4. Hem de ser un poble de futur. No pot ser que la nostra joventut se’n vaja del poble a estudiar i no puga tornar, o que sense anar-se’n no hi haja manera de trobar feina o que la que s’ofereix siga tan precària. Cal explorar noves vies per no dependre únicament del turisme: des d’explorar millores per al sector primari, l’atracció d’empreses enfocades en I+D+I a fomentar l’ocupació a través dels programes de la Generalitat Valenciana que ara mateix no s’estan duent a cap en el municipi. A més a més, estarem braç a braç amb els autònoms del poble perquè aconseguisquen ajudes i subvencions que moltes voltes es desconeixen i poden ajudar a implementar nous models de negocis o generar més llocs de faena. I finalment, però no menys important, ser capaços amb els mecanismes que les lleis ens permet que Benissa siga un poble per a poder viure, no un poble on els especuladors i fons voltors dominen el mercat immobiliari. Els nostres fills i filles han de poder independitzar-se i tindre un futur ací!

Deja un comentario

    5.430
    1.669