Esquela de feminicidis 2023 i manifest de la Xarxa de Dones de la Marina Alta Esquela de feminicidis 2023 i manifest de la Xarxa de Dones de la Marina Alta
LaMarinaAlta.com
Buscador

Esquela de feminicidis 2023 i manifest de la Xarxa de Dones de la Marina Alta

25 de noviembre de 2023 - 08:05

Com cada 25N, la Xarxa de dones de la Marina Alta, fem sentir la nostra veu en record de les germanes Mirabal i totes les dones assassinades. Com cada dia, les feministes denunciem la vergonya d'una societat on el masclisme i els models que el reprodueixen continuen dominant, invisibilitzant, subjugant, maltractant les dones en els àmbits públics i privats, en l’economia, la política, els mitjans de comunicació, la cultura, el sistema educatiu, el judicial, el laboral.

El totalitarisme misogin en Afganistan, Iran, Nicaragua; les guerres en Palestina, Ucraïna o els països del Sahel, posen en alerta, una vegada més, al moviment feminista perquè sabem molt bé que les dones són les més afectades directament i indirectament per estes violències.

El context bèl·lic, polaritzat i patriarcal afecta la nostra societat, que exacerba totes les violències, justifica la desigualtat i l'explotació, incrementa l'assassinat de les dones i de les seues criatures, la violència sexual grupal o l'explotació sexual i reproductiva.

A més l'extrema dreta focalitza la seua acció política contra el feminisme, banalitza la violència masclista i nega que el seu origen siga causat per la discriminació estructural que patim les dones.

És per tot això que les feministes, ARA MÉS QUE MAI continuem denunciant que les dones patim totes estes violències per ser dones en una societat patriarcal.

A l’Estat Espanyol, les xifres oficials de 2023 comptabilitzen 52 dones assassinades fins al 8 de novembre. Però les xifres oficials dels feminicidis són inexactes perquè no contemplen la violència exercida fora de l'àmbit de la parella o exparella. Segons l’observatori de l’organització feminicidio.net són 93 els casos de dones, xiquetes i xiquets víctimes dels assassins masclistes durant 2023, xifra que remunta l’oficial.

En un món on les estadístiques sovint substitueixen les històries humanes, hi ha perill que els noms de les dones i les seves criatures víctimes d'assassinats i morts violentes s'esvaeixin entre les xifres. Que els seus noms no es converteixin en números és una responsabilitat col·lectiva que ha de ressonar en la nostra societat.

Les Esqueles de feminicidis anuals de la Xarxa de Dones de la Marina Alta (presentades des de 2013) responen a la voluntat de transformar la indefinició numèrica en un relat, dur, que convoque a l'acció. Cada nom, cada data, és un recordatori angoixant d'una vida truncada, d’un futur robat. I més encara, cada nom és una crida a enfrontar una cultura que encara no ha erradicat la violència de gènere.

Convertir les estadístiques en noms és tornar-los la seva identitat, reconeixent que cada assassinada tenia somnis, aspiracions, persones que les estimaven i que deixen un buit irreparable.

El relat dels feminicidis ens repta a preguntar-nos: Què estem fent com a societat per prevenir estos assassinats? Com podem canviar la nostra cultura, l’eficàcia de les lleis i les nostres pràctiques diàries per assegurar que cap dona o xiqueta puga convertir-se en una altra estadística? I encara més, ens insta a actuar, a no deixar que els seus noms es dissolguin en l'oblit.

Malgrat comptar amb un marc jurídic avançat, el Pacte Estatal i el Pacte Valencià, el seu desenvolupament i la seua aplicació continuen sent insuficients i molt sovint inoperants, i ara amb l'extrema dreta a les institucions la nostra legislació està en risc greu de retrocés.

EXIGIM que es complisquen el Pacte d’Estat i el Pacte Valencià que les feministes vam aconseguir a partir de la Marxa 7N i es consideren les polítiques d'igualtat entre dones i homes prioritàries i irrenunciables. TERRORISME MASCLISTA, QÜESTIÓ D'ESTAT.

Animem a tota la població a participar en els actes que es convoquen en nombroses localitats per a erradicar la violència contra les dones, i a actuar de manera ferma durant tots els dies de l’any per acabar amb les violències masclistes, amb tot tipus de violències.

La violència contra les dones i les xiquetes per ser dones és una vulneració sistemàtica dels drets humans i NO pot tindre cabuda en una societat democràtica.

Per això ARA MÉS QUE MAI defensem la democràcia i denunciem la violència masclista.

ESTEM UNIDES CONTRA EL MASCLISME I DIGUEM ALT I CLAR QUE EL MASCLISME ENS MATA

ENS VOLEM VIVES I LLIURES.

ARA MÉS QUE MAI, ARA I SEMPRE, UNA VIDA LLIURE DE VIOLÈNCIES MASCLISTES. VISCA, VISCA, VISCA, LA LLUITA FEMINISTA

XARXA DE DONES DE LA MARINA ALTA

3 Comentarios
 1. GENEVEVA dice:

  Muchísimas gracias Eugenio por tu comentario.

  Estoy intentando comprender todo el articulo, buscando en los idiomas propuestos ….si se puede traducir este articulo.
  En francés es un desastre, y en español, pues sale en valenciano.

  Lastima lastima esta falta de apertura al mundo pluricultural y con tantas nacionalidades interesadas por
  la actualidad de Denia….

 2. Eugenio dice:

  Si la prioridad real fuera luchar contra la violencia machista y no hacer puntos en la escala política y de popularidad escribiríais esto en castellano también . Pensad que el 70% no podemos leer en valenciano . Ahora si lo que queréis es hacer apología del progresismo y educar a los no valencianonparlantes … pues tampoco lo conseguís … dejad de seguir consignas partidistas , promoved vuestra iniciativa propia y centráis en lo importante . Es un problema demasiado dramático para postureos y pérdida de oportunidades


5.430
1.669