«Farem que el futbol femení cresca a Benitatxell de la manera més sana i esportiva possible» «Farem que el futbol femení cresca a Benitatxell de la manera més sana i esportiva possible»
LaMarinaAlta.com
Buscador

«Farem que el futbol femení cresca a Benitatxell de la manera més sana i esportiva possible»

08 de octubre de 2023 - 08:00

El Poble Nou de Benitatxell ha publicado una entrevista sobre al equipo de fútbol femenino en la revista municipal Al Corrent en el número de este otoño. La publicación se ha realizado en cuatro idiomas. En esta emitimos la entrevista íntegra en valenciano:

El futbol femení va arribar per a quedar-se l'any passat al Poble Nou de Benitatxell. Moltes de les xiquetes que jugaven en equips mixtos de l'escola municipal demanaven un equip femení per a poder jugar amb les seues companyes més enllà dels 13 anys, que és l'edat màxima permesa per la Federació Valenciana. Llavors, l'Ajuntament i l'escola municipal van decidir apostar per elles i crear un equip femení. Parlem amb algunes de les components, la seua entrenadora, Gabriela Colomer, i el coordinador de l'escola, Celso Alcázar.

L'equip de futbol femení es va formar oficialment l'any passat, però ja portàveu un temps ideant aquest projecte.

Les xiques que teníem jugant en equips mixtos ja ens demanaven jugar soles. Vam iniciar converses amb xiquetes perquè volien separar-se dels xiquets, per a jugar independents elles soles, i llavors vam començar a crear uns grups de WhatsApp i a difondre-ho en col·legis, classes extraescolars, etc. Al principi vam reclutar a unes 8 o 9 xiques, i va ser quan vam iniciar l'equip. Vam aconseguir acabar la temporada amb 21 xiques.

Vos heu trobat amb alguna trava o impediment?

Som un poble xicotet, i és molt difícil trobar un grup de xiquetes de la mateixa edat per a jugar en la mateixa categoria. Sí que és veritat que tenim bastants xiquetes, però d'edats molt diverses. I per a jugar en una lliga han de tindre totes màxim un any de diferència.

Quina és la situació actual de l'equip?

L'any passat anàvem a jugar en la lliga local d’Acydma. Érem cinc equips: Pedreguer, Ondara, Oliva, Benissa i El Poble Nou de Benitatxell, però dos d'ells es van tirar arrere. Ara mateix no podem federar l'equip perquè les xiques són de categories diferents, i tampoc s'ha fet la lliga local perquè no té sentit una lliga amb només tres equips. De moment, esta temporada celebrarem un o dos partits amistosos al mes amb els equips que queden, i fins i tot amb altres federats com Benissa.

Quina és la vostra màxima aspiració en el futbol?

Jugar en l'Atlètic de Madrid; jugar en un equip gran.

En un pla més general, per què creieu que tradicionalment el futbol femení ha tingut tan poc suport a Espanya?

Potser no tenim la costum d'apuntar a les xiquetes al futbol. Molts xiquets estan ja des del mes de juny dient-los al seu pare o a la seua mare que els apunten. Es tornen bojos per jugar. En canvi, les xiques estem en eixe procés que elles mateixes s'animen i demanen que les apunten.

De manera personal (Gabriela Colomer), he vist l'evolució del futbol femení. Quan vaig començar estava sola, no hi havia més xiques. Era jo contra tots els meus amics. Vaig tindre sort i em van acollir bé. Vaig jugar al Poble Nou de Benitatxell fins al màxim que es permetia, Infantil. En aquell moment, fa quasi 15 anys, ni la coordinació de l'escola ni l'Ajuntament es plantejaven la possibilitat de crear un equip femení. Això era impensable, el més a prop que hi havia era Dénia i després ja Benidorm.

Després, quan ja no vaig poder jugar amb els xics, me'n vaig anar a Teulada, però vaig haver de passar-me al futbol sala perquè per a futbol no hi havia suficients xiquetes. Més tard, me'n vaig anar a Benissa, que era un equip més consolidat. Ja portem uns quants anys lluitant per a quedar-nos. Juguem en la Lliga Valenta, en Primera Regional, però de la Marina Alta, a part de Benissa, només està El Verger, que ara s'ha desfet i ha passat a Ondara. Ja està.

Pot ser degut també a una falta de visibilitat en els grans mitjans de comunicació?

El futbol femení és recent. La federació espanyola fa tan sols quatre anys que ha creat lligues femenines. N'hi ha, però no es veuen, no es televisen. S'ha vist el mundial i gràcies.

En canvi, el futbol masculí té una tradició i una trajectòria més llarga. Arribarà un moment en el qual el futbol femení s'iguale, en què hi haja un volum molt gran de xiquetes i xiques que vulguen jugar i hi haja, sobretot, equips als quals es puguen apuntar per a poder crear, a la vegada, més lligues.

Ara estan tots els mitjans de comunicació parlant del futbol femení. En part, i desgraciadament, per la polèmica del bes i no per allò realment important, que és el seu triomf en el mundial. Però, al cap i a la fi, s'està parlant de futbol femení en tots els canals i en prime time, cosa que fa uns anys era impensable. I això és el que fa falta per a donar-li un impuls més. Les més xiquetes ho veuen en xarxes socials, en Tik tok o Instagram, i és una cosa molt positiva, perquè tenen referents.

Quina opinió teniu del que ha passat amb la polèmica del bes al mundial?

Està malament, però s'hauria de parlar més del mundial que d'això.

Com és d'important tindre referents?

Jo amb 10 anys no tenia cap referent femenina. Les xiquetes, si no veuen que hi ha altres xiques que juguen al futbol és complicat que vulguen jugar. El triomf de la selecció al mundial femení marcarà un abans i un després per a les xiques.

Quines són les vostres referents?

Jo veig el futbol masculí, però vaig començar a veure el mundial femení. Ens agraden Alexia Putellas, Aitana Bonmatí…

Hi ha hagut avanços en els últims anys?

Des de la part administrativa (Celso Alcázar) veig que s'estan generant cada vegada més facilitats. El futbol femení és molt recent. Crec que en tres o quatre anys arribarà a un nivell de popularitat molt alt. Igual no a equiparar-se amb el masculí, perquè la massa social és més gran i té molts més anys de tradició a la seua esquena, però crec que no hauré d'estar preocupat perquè tinguem només cinc xiquetes per a formar un equip. Espere vore arribar el moment en el qual haja de dir als pares i mares que no tinc buit.

Nosaltres, Benissa i tots els pobles que estem promovent el futbol femení des de les escoles municipals esperem això. No vull tirar-nos flors, però que El Poble Nou de Benitatxell, que és un municipi de poc més de 4.000 habitants, tinga un equip femení i aposte per ell, i altres municipis més grans com Teulada, de quasi 12.000 habitants; o Xàbia, de més de 28.000, no tinguen… parla bastant bé del nostre municipi i del seu Ajuntament.

Quins són els plans de futur per al futbol femení al Poble Nou de Benitatxell?

La idea és arribar a crear dos o tres equips femenins de diferents categories: Infantil, Cadet i Aleví, potser. Que elles puguen jugar amb xiques i, a més, de la seua mateixa edat. Ara mateix, el problema és únicament de nombre de persones. No hi ha un altre. Voluntat i desig no falten. Així que animem a totes les xiquetes, tant de Benitatxell com de pobles veïns, al fet que s'unisquen. Que vinguen i pregunten. Que proven d'entrenar amb nosaltres.

Gabriela: com a jugadora i natural del Poble Nou de Benitatxell, què suposa per a tu entrenar al primer equip femení del teu poble?

Jo vaig començar en este camp, que encara era de terra, jugant amb xics. Després de la meua trajectòria, d'haver d'anar-me’n fora per a poder continuar jugant, per a mi és un orgull i estic molt contenta que a les xiquetes d'ara se'ls brinde esta oportunitat. Em sembla molt important que el municipi haja sigut pioner en apostar pel futbol femení i estic molt agraïda que hagen pensat en mi per a aquest repte. Estic encantada de dirigir-les i espere fer-ho tan bé com siga possible. Entre totes, farem que el futbol femení cresca de la manera més sana i esportiva possible.

Deja un comentario

    5.430
    1.669