El compositor y trompista de Pego Ferran Ferrando estrenará nueva obra en Beniarbeig junto a la OMA El compositor y trompista de Pego Ferran Ferrando estrenará nueva obra en Beniarbeig junto a la OMA
LaMarinaAlta.com
Buscador

El compositor y trompista de Pego Ferran Ferrando estrenará nueva obra en Beniarbeig junto a la OMA

12 de febrero de 2025 - 17:47

El compositor y trompista pegolino Ferran Ferrando presentará en primicia su obra Peça de concert per a trompa i orquestra el próximo 23 de febrero de 2025 en el Teatre-Auditori de Beniarbeig, dentro del marco de la Temporada 2025 Especial Mozart de la Orquesta de la Marina Alta (OMA).

Ferran Ferrando, conocido también por ser el creador del Himne de la Marina Alta, comparte en una entrevista exclusiva con la OMA detalles sobre su trayectoria, influencias musicales y el profundo vínculo que lo une a su tierra natal, Pego y la Marina Alta. En sus declaraciones, Ferrando revela las fuentes de inspiración que han dado forma a esta nueva obra, así como su visión sobre la necesidad de consolidar una programación musical estable en la región para impulsar la escena cultural local.

Además, el compositor reflexiona sobre su pasión por la trompa, su experiencia como creador de contenido en YouTube y sus proyectos futuros. A continuación se reproduce íntegramente la entrevista de la OMA a Ferran Ferrando:

PREGUNTA. Què va despertar el teu interès per la música i la composició? Recordes algun moment decisiu?

RESPOSTA. A ma casa sempre la música ha format part de la nostra educació, de la mateixa manera que ho faig amb els meus fills. El fet de donar el pas cap a la professionalitat ja va ser una decisió feta en base a fortaleses personals i eixides de futur.

P. Quins compositors o estils han influït més en la teua manera de crear música?

R. Les influències són de vegades misterioses, en el sentit de que les tens sense adonar-te’n. He tingut consciència d’algunes d’elles molts anys després quan he redescobert algun tipus de música i ahi veus que m’havia marcat, encara que l’escoltara quan era un xiquet. Soc molt eclèctic per eixa raó, però la meua música és tonal, amb harmonies coloristes i influències de grans mestres com Wagner (sense ser wagnerià) o Debussy (sense ser impressioniste) però també han influït Llach, Lefèvre, Mauriat, Glass o els Beatles.

P. Com descriuries el teu estil com a compositor? Ha evolucionat al llarg dels anys?

R. Pense que tinc un estil lleuger i espontani. Sí que he evolucionat, clar, no soc un compositor molt prolífic, però pense que he millorat en quan a estructurar millor el meu treball i mirar de ser més eficient alhora de plasmar les meues idees més humanament.

P. Què significa per a tu haver creat l’“Himne de la Marina Alta»?

R. En el moment en que vaig veure la convocatòria tenia clar el que volia i cap on no tenia que anar la concepció del nostre himne. Al final va eixir bé, em vaig sentir molt emocionat i satisfet. Com sempre que guanyes un concurs, qualsevol reconeixement públic és benvingut.

P. Com va sorgir la idea de la «Peça de concert»? Què t’ha inspirat?

R. La peça de concert té 20 anys, la vaig redescobrir per casualitat fa dos mesos, afortunadament la tenia impresa i la vaig poder re-escriure ja que l’arxiu informàtic no el puc llegir per qüestió de software. No recorde massa de quan la vaig fer, si que té una dedicatòria al final del segon moviment: A Carmen Sendra, que era l’àvia de la meua dona que va morir eixe mateix any. També recorde que la vaig escriure per a un trompista de Calp: Luís Tur. Al poc temps vingué una crisi que va canviar el panorama cultural i la peça va caure en l’oblit.

P. Què representa per a tu poder estrenar-la com a solista amb l’Orquestra de la Marina Alta?

R. La idea era que l’estrenara Luís Tur, però va declinar la meua invitació. També li ho vaig proposar a Cisco Bertomeu amb una mateixa resposta, aixina que vaig parar de buscar a un trompista i ja em vaig encarregar jo. Espere que en un futur no massa dilatat la peça vaja escampant-se.

P. Hi ha alguna anècdota interessant o personal relacionada amb aquesta peça?

R. Crec que ja n’he contat unes quantes. Tota música té una història darrere, sempre.

P. Què esperes que el públic senta o interprete en escoltar aquesta obra?

R. No es tracta de cap peça amb un missatge intrínsec, és una música que intenta ser bonica, graciosa, juganera o dialogant per si mateixa. Són tres moviments amb una durada aproximada de 15 minuts. Originalment no tenia cadència, però li l’he feta. En una cadència, el solista queda sol i toca lliurement el que vol. Esta cadència està escrita i arriba a una extensió de quasi cinc octaves, ahi sí que intente mostrar la tremenda tessitura del meu instrument, la trompa.

P. Quin paper juga Pego i la Marina Alta en la teva identitat artística?

R. Jo sempre he anat de pegolí per tot arreu, mai he dit que soc d’un poble al costat de Dénia, per exemple. Supose que tinc una identitat molt marcada que està reforçada per l’orgull de ser d’on soc. Estes coses es noten més des de fora i des de lluny que no des d’ací on ho trobem tot molt normal. Artísticament estic molt vinculat a algunes iniciatives artístiques a nivell comarcal com és l’Orquestra de la Marina Alta, on estic vinculat des de fa més de 30 anys.

P. Com veus el panorama musical a la Marina Alta? Què es podria fer per impulsar-lo encara més?

R. Som una comarca rica musicalment però molt marcada per la distància de les capitals com a centres culturals potents. A València, Alacant i poblacions grans properes existeixen unes programacions de concerts estables i ben planificades des del començament de curs, el públic està habituat a acudir a escoltar música interpretada pels mateixos conjunts constantment, tot açò enriquit per aportacions externes.

Aquest fet cultural és de primer nivell i en la comarca no tenim res semblant. Però s’està intentant establir, un exemple és el fet que a l’Auditori de Beniarbeig, a més del concert on s’estrenarà la meua «Peça de Concert» per a trompa, també s’estrenarà un concert de piano de Gordon Lawson i s’interpretarà la Simfonia 40 de W. A. Mozart. Abans que arribe l’estiu hi hauran dos concerts més de la mateixa formació al mateix auditori, tens la possibilitat de comprar un abonament o els concerts per separat. Això ja és una programació de temporada en miniatura, però això podria ser una llavor per fer-ho més gran, si funcionara seria un boom cultural de primer nivell, un escenari perfecte per estrenar més peces nostres o alienes, un escenari on tocar l’Orquestra de la Marina Alta com a resident i convidar a altres formacions comarcals o de fora, etc, etc. Eixe seria un impuls real i comarcal.

P. Tens nous projectes musicals o composicions en ment que puguis compartir?

R. Tinc projectes que van agafant forma com és el meu canal de YouTube FerranFHorn (https://www.youtube.com/@ferranfrenchhorn) que no para de créixer ja que tampoc pare de penjar continguts tots relacionats amb la trompa. Com a compositor em sent un poc abrumat ja que quan em pose és com si visquera només per composar i acabe realment exhaust. Però sí, hi ha projectes com a compositor, com a pedagog, com a trompista i també com a pegolí que vol que altres pegolins i pegolines bons no caiguen a l’oblit.

Deja un comentario

    5.430
    1.669